09.06.2016
Постанова НБУ Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України.

Повідомляємо, що з 09 червня 2016 року набрала чинності постанова № 342 від 07.06.2016 «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України».

Національний банк змінив вимогу щодо обов’язкового продажу надходжень в Україну в іноземній валюті на користь юридичних осіб з 75% до 65%.

Також підвищено максимальну суму продажу готівкової іноземної валюти та банківських металів з 6 000 грн. до 12 000 грн. в еквіваленті. Обмеження щодо суми операції з продажу банківських металів не поширюється на монети, вироблені з дорогоцінних металів (у тому числі інвестиційні монети України).

 Національний банк переглянув й обмеження на обсяг видачі готівки з рахунків клієнтів банків, клієнти банків можуть знімати з рахунків готівку в іноземній валюті та банківських металах на суму до 100 000 грн. на добу, замість 50 000 грн. на добу. Знято обмеження на обсяг видачі готівки в національній валюті, яке становило 500 000 грн. на добу.

Дозволено репатріацію дивідендів, нарахованих іноземним інвесторам за 2014-2015 р. Постанова НБУ № 342 передбачає, що повернути такі дивіденди за кордон зможуть емітенти корпоративних прав та акцій, за якими виплачуються дивіденди, або депозитарна установа, що обслуговує рахунок в цінних паперах іноземного інвестора, або безпосередньо іноземний інвестор. Для повернення за кордон дивідендів одна особа може обрати лише один уповноважений банк. Порядок зміни уповноваженого банку, що обслуговує ці операції, аналогічний до порядку, що передбачений для операцій з імпорту товарів.

 Національний банк встановив граничну суму дивідендів, яку дозволяється повертати за кордон. Протягом календарного місяця особа може повернути за кордон дивіденди лише у межах загальної суми, що не перевищує більшого з двох наступних граничних значень – 1 млн дол. США (в еквіваленті) або 10% від загального обсягу дивідендів, що підлягають/підлягали поверненню за кордон такою особою. Якщо ці 10% становлять понад 5 млн дол. США (в еквіваленті), то максимальна сума репатріації дивідендів протягом календарного місяця не може перевищувати 5 млн дол. США (в еквіваленті).

 Зміни, передбачені постановою НБУ № 342, окрім змін щодо репатріації дивідендів, набувають чинності 09 червня 2016 року і діють до 14 вересня 2016 року включно. Норми щодо репатріації дивідендів набувають чинності 13 червня 2016 року.

Водночас Національний банк спростив порядок проведення валютно-обмінних операцій постановою Правління № 341 від 07.06.2016 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України", а саме:

-  відтепер банк може змінювати курси купівлі та продажу іноземної валюти протягом операційного (робочого) дня; 

-  дозволено встановлювати різні курси купівлі та продажу іноземної валюти у касі банку, його відокремленому підрозділу, пунктах обміну валюти, які розташовані за різними адресами;

-  при здійсненні готівкових операцій конвертації однієї іноземної валюти в іншу дозволено використовувати власний комерційний курс банку, а не офіційний курс НБУ;

-  розширено перелік іноземних валют, які можна конвертувати, відтепер можна здійснювати конвертацію готівки іноземної валюти не лише 1-ї групи, а й 2-ї групи Класифікатора іноземних валют;

-  національний банк спростив документообіг при проведенні валютообмінних операцій. Як і раніше, фізична особа, яка бажає придбати іноземну валюту, має пред’явити документ, що посвідчує особу та її резидентність, але відтепер касир має здійснювати копіювання сторінок відповідного документа та зберігати його у документах дня лише у випадках, коли сума купівлі іноземної валюти перевищує 150 000 грн.

Зміни, визначені постановою НБУ № 341 набувають чинності 15 червня 2016 року і не мають строку дії.


Category ID: 2

Is exception: